Karolina Spaić benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

van de website van het Zid theater:

Karolina Spaić is op 24 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Spaić werd benoemd vanwege haar indrukwekkende werk met het ZID Theater. Vanuit de Amsterdamse Kolenkitbuurt runt zij al 18 jaar een theater mét een wijdvertakt internationaal netwerk.

Staatscourant

Rond 10.00 uur belde burgemeester Femke Halsema, namens de koning. “Het is de koning niet ontgaan dat u zich al jaren inzet als artistiek directeur in een moeilijke buurt en daarbij ook veel vrijwilligers betrekt.” Halsema gaf aan dat Amsterdam zich hier ook al jaren van bewust is en dat ze later in het jaar deze titel graag zal opspelden. Zie hier uitzending AT5 van het telefoongesprek.

Aanbevelingsbrieven voor haar onderscheiding waren vanuit heel Europa gekomen. Van België tot Belgrado, uit Italië en vele delen van Nederland schreven mensen die vaak lang met haar samenwerkten of haar werk bestudeerden. Spaić wordt geroemd vanwege haar vakkennis, sociale geëngageerdheid en het ogenschijnlijke gemak waarmee ze mensen van alle culturen betrekt.

Spaić is overdonderd, maar vooral heel blij met de onderscheiding. De onuitputtelijke liefde en tomeloze energie die zij in alle projecten steekt, blijft namelijk vaak onderbelicht. Zij bestiert ZID vanuit de coulissen maar is werkelijk van alle markten thuis: van regie tot subsidie aanvragen, van promotie tot productie. Het continu toegankelijk maken van kunst voor iedereen, is wat haar drijft.

I.v.m met de Covid-19 crisis is de officiële uitreiking uitgesteld tot nader order, maar dit zal zeker nog komen. Ook zullen wij als ZID Theater als het weer kan, hier nog met jullie het glas op heffen!

Biografie Karolina Spaić

Karolina is geboren en getogen in Servië en volgde daar een zeer strenge klassieke balletopleiding. Op zoek naar meer vrijheid, verhuisde ze in 1984 naar Nederland voor een opleiding aan de Utrechtse Academie voor Expressie door Woord en Gebaar (huidige HKU). Na haar opleiding reisde ze geruime tijd door de wereld om overal theater te maken.

Onderwijl deed ze een specialisatie bij de International School of Theatre Anthropology onder leiding van Eugenio Barba. Barba van het Deense Odin Teatret staat bekend om zijn experimenteel groepstheater. Spaić ontwikkelde een passie voor community art en niet-westerse kunstvormen. In haar werk past ze veel van Barba’s filosofieën en technieken toe.

Sinds 1992 bestiert zij met hart en ziel het ZID Theater. Daarnaast is ze onder meer adviseur van de Raad voor Cultuur en commissielid cultuuurnota van de gemeente Utrecht.
 

Parool

Theaterkrant

PTC

eerste foto: Maria Morales